Teendők halál ellen

feketekomédia - felolvasóest
2022

Egy fekete humorú igaztörténet egy korról, ahol egy kézmosással meg lehetett volna menteni több ezer asszony életét, de erre az orvosok nem voltak képesek, inkább ellehetetlenítették az egyetlen józan gondolkodású doktor életét. Semmelweis életének története.

Az eredeti művet írta: Baranyi Gábor Benő
Színpadra átírta: Kungl Zsigmond

Baranyi Gábor Benő, aki a Zanox – Kockázatok és mellékhatások című filmjével tette le névjegyét a magyar nagyjátékfilmek világában, új feketekomédiával tér vissza, amelynek Stúdiónk biztosít keretet felolvasószínházi jelleggel. 

A Teendők halál ellen egy fekete humorú igaztörténet egy korról, ahol egy kézmosással meg lehetett volna menteni több ezer asszony életét, de erre az orvosok nem voltak képesek, inkább ellehetetlenítették az egyetlen józan gondolkodású doktor életét.

1846., Habsburg Birodalom, Bécs. Semmelweis Ignác tanársegédi állást kap a Bécsi Közkórház szülészetén. Nehezen illeszkedik be az elitista osztrák orvosok közé, nem ismeri szokásaikat, eltér beszédstílusuktól, nem ér fel pénztárcájukig. Az osztrákok és a Habsburg Birodalom többi etnikuma között feszülő ellentét egyre jobban érezhető a kórház falai között is. Semmelweis ebben a feszült légkörben teszi forradalmi felfedezését 1847-ben, sajnos egy másik forradalom kialakulásával párhuzamosan.

Az osztrák orvosok, köztük főnöke, Dr. Klein, nem nézik jó szemmel, hogy a fiatal magyar tanársegéd azt terjeszti róluk: ők okozzák a szülészeten a nők magas számú halálozását azzal, hogy nem mosnak megfelelően kezet a boncolás után. Ahelyett, hogy alkalmaznák a Semmelweis által kifejlesztett klóros kézmosást, inkább elüldözik őt a klinikáról.

Semmelweis Budára vonul vissza, s bátyja befolyásos kapcsolatainak segítségével a Rókus Kórház szülészeti osztályának fizetés nélküli igazgatói pozíciójába kérvényezteti magát. Egy olyan közegben kell helyt állnia, ahol a gyermekágyi lázat még mindig a kozmikus sugarak káros hatásának tudják be, és ellene diétával védekeznek. A bécsi esetből tanulva itthon már erősebb kézzel próbálja meg tanait érvényesíteni. Ellenvetést nem tűrő, szokatlan módszerei miatt számos ellenséget szerez magának.

Az eredeti művet írta: Baranyi Gábor Benő

Színpadra átírta: Kungl Zsigmond

MESÉLŐ: Erdély Fanni
SEMMELWEIS: Oláh Dániel
MARKUSOVSZKY: Miklós-Kovács Bernát
KLEIN: József Janka
BÓKAY: Gál Áron
EVA: Molnár Petra
WAGNER: Kővári Viktor
FEUCHTERSLEBEN: Bende Máté
SKODA: Kaufman Joel
HANS: Bende Máté
MÁRIA: Mikáči Mirella
BÓKAY FELESÉGE: Molnár Petra
FŐNŐVÉR: Mikáči Mirella
PAP: Miklós-Kovács Bernát
JULIA: Molnár Petra
DOROTHEA: Mikáči Mirella
NŐK Mikáči Mirella
BETEGHORDÓ: Kaufman Joel
FÉNYKÉPÉSZ: Molnár Petra
MARIANN: Mikáči Mirella
MAX: Mikáči Mirella
HALLGATÓ: Mikáči Mirella
PINCÉR: Gál Áron
MATILDA: Mikáči Mirella
GAZDASÁGI TITKÁR: Bende Máté
KEREKESSZÉKES: Kaufman Joel
KOLLETSCHKA: Gál Áron
CSELÉDLÁNY: Bende Máté
FEHÉR: Mikáči Mirella
SIMON: József Janka

Előadások:

 • 2022. december 2., 19.00 (bemutató)
 • 2022. október 21., 19:00
 • 2022. október 22., 19:00
 • 2022. december 3., 19:00
 • 2023. február 26., 19:00
 • 2023. március 4., 19:00
 • 2023. május 13., 19:00
 • 2023. május 14., 19:00
 • 2023. november 18., 19:30
 • 2023. december 2., 19:30
 • 2024. január. 27., 19:30
 • 2024. február. 24., 19:30


Jegyfoglalás az alábbi linken lehetséges.

Az előadást támogatta a Nemzeti Kulturális Alap.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.