Októberben debütál az Elnyelt rezgések utóélete

2022-09-19 21:00:55-kor,Egyéb kategóriában

A TIM Stúdió őszi szezonjának egyik főprodukciója egy igazán különleges darab, az Andella Mirtill által írt és rendezett Elnyelt rezgések utóélete. Azon túl, hogy ez a fiatal filmrendező első színházi rendezése, az előadás más szempontok miatt is különösen érdekes és kísérleti, még egy olyan formabontó portfólióban is, mint amilyen Stúdiónké.

Andella Mirtill a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán végzett az Enyedi Ildikó és Gigor Attila nevével fémjelzett osztályban. Mint egy haiku című diplomafilmjével aratta első nagy sikerét, tavaly nyáron pedig az „Új Közjáték” Kísérleti Filmetűd pályázatra forgatott rövidfilmet. Mirtill diplomafilmjének főszereplője, a nálunk is tanító Mészáros Blanka által került kapcsolatba velünk, hosszan tartó intenzív szakmai együttműködésünk eredményeként októbertől pedig első rendezését láthatjátok nálunk.

Az Elnyelt rezgések utóélete különleges azért, mert egy nehezen és kellemetlenül elképzelhető helyzetbe viszi a nézőt: nem csupán az absztrakció szintjén, de fizikailag is – az előadás helyszíne a Charbon Café alatti, kiállítótérként funkcionáló, kiterjedt földalatti bunkerrendszer, a Bunker. Andella Mirtill alapos okkal invitálja a nézőt a föld alá: a díszlet, a tér és a mű szövege egy posztapokaliptikus Magyarországra kalauzol minket, ahol egy, a kataklizma elöl a föld alá rejtőzött nő, Luna (Hesz Maya) életébe nyerhetünk bepillantást, amely váratlan és döntő fordulatot vesz azzal, hogy egy befogott rádiójel által sorsa összefonódik Admira (Miklós Franciska) történetével.

A mű nem csupán az ismert világunk utáni világ élethelyzete által gondolja újra jelenünket, de célja bepillantani a magyar nemzet lelkivilágába is. „Milyen a jelen Magyarországában élni? Milyen lenne, ha bekövetkezne a világ vége? Milyen lenne túlélni a világvégét, és szembesülni azzal a tátongó űrrel, amit maga után hagyott? Ez a történet a jelen társadalmunk lelkiállapotának két vetületét járja körbe.” – vetette fel a kérdéseket a darab koncepcióját illetően Andella Mirtill – „Számomra a világvége fogalma végtelenül szubjektív. Olyasmi, ami a mindennapjaink részévé vált, amit sokszor emlegetünk, amivel viccelődünk, és ami sokszor a mellkasunkban szorongássá alakul. Az elmúlt két évben rengeteg csapás ért minket, mind a Föld, mind sajátosan Magyarország lakosaiként, és sokszor nehéz egy szebb holnapban hinni. És bár könnyebb elmenekülni a saját világunkba, és magas falakat húzni magunk köré, ezzel csak mélyítjük sebeinket. Helyette talán itt az idő nyitni, akkor is, ha küzdelmes befogadni másokat, hogy aztán a jövőben összekapaszkodhassunk, és együtt építhessünk egy új világot.”

A darab bemutatója október 7-én, este 7 órakor lesz, ezután további hét alkalommal kerül még színpadra az ősz és a tél folyamán. Az előadással kapcsolatos friss hírek és információk egyaránt megtalálhatók itt és itt.

A jegyértékesítés elindult, a jegyeket a Jegy.hu oldalán lehet megvásárolni.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.