„Itt nincs görcs, félelem, esetleg rossz érzés” – interjú Dino Benjaminnal, a Vígszínház színészével és a TIM Stúdió tanárával

2023-08-17 21:47:31-kor,Egyéb kategóriában

„Kirakjuk a lelkünket, és őszinték vagyunk egymással” – mondja Dino Benjamin, aki amellett, hogy a Vígszínház színészeként és számos egyéb művészeti projekten is dolgozik, a TIM Stúdió oktatója is. A vele készült interjúban többek között a Stúdióval közös munkája kezdeteiről, jelenéről, illetve jövőjéről is beszélt.

Mi volt az első kapcsolatod a TIM Stúdióval?

Egy nagyon jó barátom – aki szintén tanít a stúdióban – mesélt nekem arról, hogy milyen szuper emberekkel találkozott ezen a helyen, és mennyire fontos, hasznos időt töltenek itt egymással. Ennek köszönhetően nekem is megtetszett ez a hely, és azt gondoltam, jó lehet egy ilyen csapat részének lenni, pedig akkor még semmi közöm nem volt hozzá.

Végül hogyan lettél a Stúdió tanára?

Nagy meglepetésemre, és hatalmas örömömre nem sokkal később csörgött a telefonom, és a vonal másik végén a Stúdió vezetője, Martin volt, aki megkért, hogy legyek a tanári kar tagja. Nagyon örültem a felkérésnek, és természetesen örömmel igent mondtam. Azt hiszem, ez egy szép történetnek a kezdete volt.

Főképp a felnőtt csoportban tanítottál az előző évadban. Hogyan dolgoztatok együtt a csoportoddal?

Az elmúlt két félév nagyon impulzív volt nekem. Igazán tenni akaró, szorgos, tehetséges embereket ismertem meg, akiktől én is sokat tanultam. Ez egy kölcsönös tanulási folyamat, ami nem mindennapos. Kirakjuk a lelkünket, és őszinték vagyunk egymással, egyetlenegy összekötő erő miatt. Ez pedig a színház. Az alkotás szeretete nem mindennapi. Ennek köszönhetően rengeteg dolgot élünk meg, ami igazán segítségünkre lehet a mindennapokban. Az alkalmak után mindig feltöltődve, hálával térhettünk haza.

Milyen volt a kapcsolatod más csoportokkal?

Nagyon sok csoporttal találkoztam, és ez által sok különböző lélekkel. Fontos volt nekem, hogy mindenkivel személyesen is tudjak foglalkozni, ne csak egy csoportot lássak. Rengeteg olyan tréninget csináltunk, ami segít a megnyílásban, fejleszti a készségeket, és ezáltal nemcsak az alkalmon teljesítettek jól a csoport tagjai, hanem, úgy gondolom, az életben is bátrabban néztek szembe olyan szituációkkal, amelyek talán eddig félelmetesek voltak számukra. Konkrét irodalmi anyagokkal is foglalkoztunk, amelyek igazán nagy sikert arattak, hiszen így közösen tapasztalhattuk meg, hogy mi is pontosan a színész feladata, hogyan állhat hozzá egy szöveghez, milyen feladatai vannak, mire kell figyelnie, és hogy valójában mennyire összetett dolog ez az egész, amit úgy nevezünk: színészet.

Hogyan írnád le a Stúdió közösségét?

Ez egy olyan közösség, amihez igazán jó tartozni. Figyelünk egymásra, beszélgetünk. Itt nincs görcs, félelem, esetleg rossz érzés. Ha valami nem megy, együtt oldjuk meg, és ott vagyunk, hogy segítsünk egymásnak, és amikor sikerül, együtt örülünk. Kevés ilyen helyet ismerek.

Milyen utakat nyithat a Stúdió számára az új, Puskin utcai helyszín?

Az új helyszín igazán formabontó. Rengeteg új és különleges tér van, ahol az ott tanulók igazán kiélhetik a színház iránti szeretetüket, vágyukat. Kihasználjuk minden zugát, és igyekszünk felfedezni új, még számunkra is ismeretlen helyeket. Az alkotásnak ez egy igazán jó helyszíne.

Milyen terveid vannak a Stúdióban a következő félévben?

Szeretnék még sok emberrel találkozni a Stúdióban, akikkel együtt fedezhetjük fel a színház szépségeit. Fontos számomra minden színházra nevelő tréning, amelyek a készségeink fejlesztésére is szolgálnak, valamint terveim között új színházi előadások létrehozása is szerepel, amelyekkel nem csak magunknak, de a kedves közönségünknek is örömet szeretnénk okozni.

Hogyan fog kinézni a következő évadod a Vígszínházban?

A Vígszínházban is rengeteg feladatom lesz, hiszen Molnár Ferenc Üvegcipő c. darabjában kaptam szerepet, amit Mohácsi János rendez, aztán érkezik a Pinokkió, ahol a fabábú kisfiú kalandjait élhetem meg Keresztes Tamás rendezésében, majd pedig egy igazán gyönyörű darabot fogok rendezni a Házi Színpadon. Remélem, szép, felejthetetlen, fontos évadunk lesz a színházban és a stúdióban egyaránt. Én nagyon várom.

A TIM Stúdió 5 csoportba várja az alkotni vágyókat és közösséget keresőket 2023. augusztus 31-ig.
A stúdióról és a jelentkezésről további információ olvasható a TIM Stúdió honlapján és Facebook oldalán.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.